Начин на приготвяне
Първо, нарязваме патладжана на шайби с дебелина 4-5 мм, посоляваме и го слагаме в съд, за да се отцеди горчивият сок за около половин час. След това го измиваме със студена вода и хубаво изцеждаме.
Заделяме го настрана.
През това време задушаваме нарязаните на дребно лук, чесън и морков с малко вода и на средно-силен котлон за около 5-10 минути.
Добавяме каймата и бъркаме, докато тя се раздроби и побелее. Добавяме доматите и подправките /половината магданоз оставяме/, разбъркваме и оставяме за около 10 минути.
Обелваме и нарязваме картофите и тиквичките на кубчета.
Добавяме ги към врящия сос от кайма и домати, разбъркваме леко, посоляваме и оставяме да покъкри малко, за да се смесят вкусовете.
Междувременно приготвяме заливката.
Разбиваме 3-те яйца хубаво, добавяме киселото мляко и содата бикарбонат, посоляваме леко и разбъркваме до получаване на еднородна смес.
Изсипваме половината от зеленчуковата смес с каймата на дъното на тава, подреждаме отгоре парчетата патладжан и върху тях доизливаме останалата смес. Подравняваме и доливаме малко вода, колкото да покрие леко продуктите.
Слагаме да се пече гръцката мусака в предварително загрята на 220 °C фурна с вентилация за около 45 минути. Когато се запече хубаво, добавяме заливката и допичаме до хубав кафяв загар за около още 15 минути.
Поръсваме мусаката със свеж магданоз и я оставяме да почине за около 10-на минути.
Поднасяме гръцка мусака с български привкус топла и с кисело мляко.
Приятен апетит!