Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Гръцка мусака с български привкус

Гръцка мусака с български привкус

Гръцка мусака с български привкус
Снимка: Христо Славейков
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Гръцка мусака с български привкус, която тази вечер ще ви сготви мъжът ви"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг смес
  • картофи - 1 кг
  • тиквички - 2 бр. средни
  • патладжани - 2 бр. средни
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 бр. нарязани на кубчета
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • мащерка - 2 щипки суха
  • копър - 1/3 връзка пресен или 2 щипки сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • сол
  • За ЗАЛИВКАТА
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 500 мл
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л. /пшенично/
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, нарязваме патладжана на шайби с дебелина 4-5 мм, посоляваме и го слагаме в съд, за да се отцеди горчивият сок за около половин час. След това го измиваме със студена вода и хубаво изцеждаме.

Заделяме го настрана.

През това време задушаваме нарязаните на дребно лук, чесън и морков с малко вода и на средно-силен котлон за около 5-10 минути.

Добавяме каймата и бъркаме, докато тя се раздроби и побелее. Добавяме доматите и подправките /половината магданоз оставяме/, разбъркваме и оставяме за около 10 минути.

Обелваме и нарязваме картофите и тиквичките на кубчета.

Добавяме ги към врящия сос от кайма и домати, разбъркваме леко, посоляваме и оставяме да покъкри малко, за да се смесят вкусовете.

Междувременно приготвяме заливката.

Разбиваме 3-те яйца хубаво, добавяме киселото мляко и содата бикарбонат, посоляваме леко и разбъркваме до получаване на еднородна смес.

Изсипваме половината от зеленчуковата смес с каймата на дъното на тава, подреждаме отгоре парчетата патладжан и върху тях доизливаме останалата смес. Подравняваме и доливаме малко вода, колкото да покрие леко продуктите.

Слагаме да се пече гръцката мусака в предварително загрята на 220 °C фурна с вентилация за около 45 минути. Когато се запече хубаво, добавяме заливката и допичаме до хубав кафяв загар за около още 15 минути.

Поръсваме мусаката със свеж магданоз и я оставяме да почине за около 10-на минути.

Поднасяме гръцка мусака с български привкус топла и с кисело мляко.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: