Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки бут на фурна със син домат и картофи

Агнешки бут на фурна със син домат и картофи

Агнешки бут на фурна със син домат и картофи
Снимка: Боряна Атанасова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Уникално приятна коричка има този агнешки бут на фурна със син домат и картофи."

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1.5 кг
  • картофи - 7 бр.
  • сини домати - 2 бр.
  • лук - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • червен пипер - 4 с.л.
  • краве масло - 1/2 от пакетчето
  • олио - 50 мл
  • джоджен
  • девесил
  • калоферче
  • бабина душичка
  • чесън - 7силидки
  • чубрица
  • черен пипер
  • лимон - 1 бр.
  • бира - 2 ч.ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам и подсушавам агнешкия бут, надупчвам го с остър нож и осолявам добре.

Втривам добре солта навсякъде и в прорезите, поставям в тава, в която ще се пече, и завивам с фолио за свежо съхранение. Оставям в хладилника за една нощ.

В купа слагам нарязаните на дребно зелени подправки, чубрица, черен пипер и 3 супени лъжици червен пипер. Добавям киселото и разбърквам добре, намазвам добре месото.

Изстисквам лимона и поливам месото, но не със целия сок. Почиствам и измивам картофите, нарязвам ги на едри кръгчета и ги нареждам около месото, по същия начин процедирам и със синия домат.

Измивам чесъна, без да го беля, и добавям в тавата. Почиствам и нарязвам на едро лука и го добавям. Посолявам зеленчуците и наливам половината бира.

Върху месото слагам тънко нарязани парченца от маслото. Завивам с алуминиево фолио и пека агнешкото на 200°С за 2-3 часа, като от време на време го отварям и поливам с лимоновия сок и с марината, доливам и останалата бира.

Към края на печенето го вадя и заливам агнешкото с картофи с разтопено масло и червен пипер, като съм го разбъркала добре.

Запичам, докато хване приятна коричка агнешкият бут на фурна със син домат и картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: