Начин на приготвяне
Измивам и подсушавам агнешкия бут, надупчвам го с остър нож и осолявам добре.
Втривам добре солта навсякъде и в прорезите, поставям в тава, в която ще се пече, и завивам с фолио за свежо съхранение. Оставям в хладилника за една нощ.
В купа слагам нарязаните на дребно зелени подправки, чубрица, черен пипер и 3 супени лъжици червен пипер. Добавям киселото и разбърквам добре, намазвам добре месото.
Изстисквам лимона и поливам месото, но не със целия сок. Почиствам и измивам картофите, нарязвам ги на едри кръгчета и ги нареждам около месото, по същия начин процедирам и със синия домат.
Измивам чесъна, без да го беля, и добавям в тавата. Почиствам и нарязвам на едро лука и го добавям. Посолявам зеленчуците и наливам половината бира.
Върху месото слагам тънко нарязани парченца от маслото. Завивам с алуминиево фолио и пека агнешкото на 200°С за 2-3 часа, като от време на време го отварям и поливам с лимоновия сок и с марината, доливам и останалата бира.
Към края на печенето го вадя и заливам агнешкото с картофи с разтопено масло и червен пипер, като съм го разбъркала добре.
Запичам, докато хване приятна коричка агнешкият бут на фурна със син домат и картофи.