Начин на приготвяне
Този ябълков щрудел е идеалният десерт, за да впечатлите гостите или просто да се насладите със сутрешното си кафе. Бърза и лесна, тази рецепта става перфектна всеки път!
Този щрудел е маслен и сладък, с нотка на стафиди и ром. Тръпчивите ябълки, кафявата захар и канелата са точно това, за което жадувате.
Ако обичате десерти, в които се използват ябълки, трябва да опитате този!
Подгответе ябълките. Нарежете ябълките на филийки и изстискайте половин лимон върху тях, за да предотвратите покафеняване.
Сварете ябълките, канелата и кафявата или бяла захар. Разтопете 2 с.л. масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете нарязаните ябълки, кафявата захар, канелата и щипка сол и гответе за около 5 минути.
През това време накиснете златните стафиди в рома, след което ги добавете към крехките ябълки. Гответе 2 минути.
Добавете царевично нишесте и пекани или орехи. Когато ябълките започнат да отделят сока си, избутайте ги отстрани на тигана, за да създадете малко кладенче от ябълков сок в средата.
Добавете царевичното нишесте към това кладенче и бързо разбъркайте, докато царевичното нишесте се разтвори. След това разбъркайте ябълките в него и накрая нарязаните пекани.
Сварете и охладете. Гответе ябълките още 3 минути, или докато сокът се сгъсти в глазура. Оставете настрана да изстине.
Наредете половината кори. Разтопете останалото масло и след това поставете първия лист върху пергаментова хартия. Поръсете или намажете с четка лек слой разтопено масло върху първия лист (около 2 супени лъжици) и след това повторете това за останалите листове.
Добавете плънката. Поставете 1/2 от сварените ябълки със захар и канела върху долната трета (по дължина) на последния лист. Навийте корите върху ябълките.
Сгънете ябълковия щрудел. Намажете страните с масло и подгънете краищата. След това отново намажете сгънатите страни с масло, за да предотвратите изсъхване на тестото. Навийте цялото тесто и го поставете с шевовете надолу.
Намажете с масло и повторете. Прехвърлете другите кори в тава, застлана с хартия за печене, след което отново намажете всеки лист с масло. Повторете тези стъпки, за да сглобите втория щрудел.
Печете ябълковите щрудели на 180-200 градуса за 35 минути. Сервирайте топли и поръсени с пудра захар.
Този ябълков щрудел може да се консумира след хранене, с кафе или като сладка закуска. Ето няколко начина да го сервирате.
След вечеря: Ако се наслаждавате на тези щрудели след вечеря, тогава ги съчетайте с ястия като сочни свински пържоли във фритюрник и пушени пилешки гърди.
За закуска: Тези сладки ябълкови щрудели вървят добре със солени и пикантни ястия, като хрупкав бекон във фритюрник, яйца Бенедикт и лесни поширани яйца с карамелизиран лук.
С кафе: Горещото кафе е толкова добро с този щрудел. Или опитайте Pumpkin Spice Latte или Iced Caramel Macchiato.
Гарниран със сладолед: Ваниловият сладолед е класически топинг за тази рецепта.
Ябълковият щрудел с фини кори е чуден.