Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Ябълков щрудел с фини кори

Ябълков щрудел с фини кори

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Ябълков щрудел с фини кори3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
16
"Ако обичате десерти, в които се използват ябълки, трябва да опитате този!"

Необходими Продукти

  • ябълки - 7 медени, хрупкави
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • краве масло - 1/2 чаша плюс 2 супени лъжици (разделени)
  • кафява захар - 1 чаша
  • канела - 2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • златни стафиди - 1/2 чаша
  • ром - 1 супена лъжица
  • царевично нишесте - 2 супени лъжици
  • орехи - 3/4 чаша (или пекани)
  • готови кори - 1 пакет (500 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този ябълков щрудел е идеалният десерт, за да впечатлите гостите или просто да се насладите със сутрешното си кафе. Бърза и лесна, тази рецепта става перфектна всеки път!

Този щрудел е маслен и сладък, с нотка на стафиди и ром. Тръпчивите ябълки, кафявата захар и канелата са точно това, за което жадувате.

Ако обичате десерти, в които се използват ябълки, трябва да опитате този!

Подгответе ябълките. Нарежете ябълките на филийки и изстискайте половин лимон върху тях, за да предотвратите покафеняване.

Сварете ябълките, канелата и кафявата или бяла захар. Разтопете 2 с.л. масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете нарязаните ябълки, кафявата захар, канелата и щипка сол и гответе за около 5 минути.

През това време накиснете златните стафиди в рома, след което ги добавете към крехките ябълки. Гответе 2 минути.

Добавете царевично нишесте и пекани или орехи. Когато ябълките започнат да отделят сока си, избутайте ги отстрани на тигана, за да създадете малко кладенче от ябълков сок в средата.

Добавете царевичното нишесте към това кладенче и бързо разбъркайте, докато царевичното нишесте се разтвори. След това разбъркайте ябълките в него и накрая нарязаните пекани.

Сварете и охладете. Гответе ябълките още 3 минути, или докато сокът се сгъсти в глазура. Оставете настрана да изстине.

Наредете половината кори. Разтопете останалото масло и след това поставете първия лист върху пергаментова хартия. Поръсете или намажете с четка лек слой разтопено масло върху първия лист (около 2 супени лъжици) и след това повторете това за останалите листове.

Добавете плънката. Поставете 1/2 от сварените ябълки със захар и канела върху долната трета (по дължина) на последния лист. Навийте корите върху ябълките.

Сгънете ябълковия щрудел. Намажете страните с масло и подгънете краищата. След това отново намажете сгънатите страни с масло, за да предотвратите изсъхване на тестото. Навийте цялото тесто и го поставете с шевовете надолу.

Намажете с масло и повторете. Прехвърлете другите кори в тава, застлана с хартия за печене, след което отново намажете всеки лист с масло. Повторете тези стъпки, за да сглобите втория щрудел.

Печете ябълковите щрудели на 180-200 градуса за 35 минути. Сервирайте топли и поръсени с пудра захар.

Този ябълков щрудел може да се консумира след хранене, с кафе или като сладка закуска. Ето няколко начина да го сервирате.

След вечеря: Ако се наслаждавате на тези щрудели след вечеря, тогава ги съчетайте с ястия като сочни свински пържоли във фритюрник и пушени пилешки гърди.

За закуска: Тези сладки ябълкови щрудели вървят добре със солени и пикантни ястия, като хрупкав бекон във фритюрник, яйца Бенедикт и лесни поширани яйца с карамелизиран лук.

С кафе: Горещото кафе е толкова добро с този щрудел. Или опитайте Pumpkin Spice Latte или Iced Caramel Macchiato.

Гарниран със сладолед: Ваниловият сладолед е класически топинг за тази рецепта.

Ябълковият щрудел с фини кори е чуден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: