Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена Чорба»Малтийска рибена супа Альота

Малтийска рибена супа Альота

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274672
Малтийска рибена супа Альота
Снимка: Иван Кацаров
1 / 7
17/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Малтийска рибена супа Альота, която дължи уникалния си вкус на комбинацията от майорана, босилек, много чесън, слънчеви домати и морски дарове с лимон."

Необходими Продукти

  • риба - 500 г (заедно с главата)*
  • скариди - 8 бр.
  • сепия - 1 бр. **
  • лук - 1 глава
  • чесън - 15 скилидки
  • домати - 4 бр. добре узрели
  • доматена паста - 1 с.л.
  • картофи - 2 бр.
  • ориз - 70 г
  • люта чушка - 1 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • майорана - 2 ч.л.
  • босилек - няколко стръка (пресен)
  • зехтин - 3 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкуса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

*Традиционно се използва рибата лампуки (махи махи), ципура или различни дребни морски риби.

**Вместо сепия може да се ползва глава на калмар с пипала.

На вашето внимание представям традиционната малтийска рибена супа Альота, която дължи уникалния си вкус на комбинацията от майорана, босилек, много чесън, слънчеви домати и морски дарове и лимон.

Рибата се почиства и нарязва на парчета, а след това заедно с главата се слага в тенджера.

Скаридите се почистват и обелват. Главите им заедно с хитиновата обвивка се слагат в тенджерата при рибата, а месото на скаридите се отделя и ще се ползва по-късно в рецептата.

Лимонът се измива добре и с помощта на белачка за картофи се обелва кората му, като се внимава, да се вземе само жълтата част, защото бялата горчи.

Лимоновата кора се добавя към рибата и главите от скариди. Добавят се 2 литра студена вода, тенджерата се слага на котлона и щом заври, се изключва на тих огън и се оставя да къкри 20 мин.

След това рибеният бульон се прецежда, а рибата се оставя да се охлади. Главите на скаридите и люспите се изхрлят. Сварената лимонова кора се нарязва на ситно и се използва по-късно в рибената супа.

Когато рибата се охлади, много внимателно се обезкостява и запазваме месото за по-късно в рецептата.

Лукът се нарязва на много дребно. Чесънът се нарязва на по-едро (всяка скилидка на 4-5 парченца).

Доматите се обелват и нарязват на дребно или директно се настъргват на ренде, за да се премахне обелката. Вместо пресни домати, може да се ползват такива от консерва, като количеството е 400 г.

В тенджера се слага зехтин, добавя се лукът и около 50 мл вода. Задушава се за 3-4 минути на умерен огън, като лукът НЕ трябва да става златист.

Добавя се чесън, да се задуши за още 1 минута, като пак се внимава да НЕ става златист.

Към задушените лук и чесън се прибавя доматената паста, разбърква се добре и след това се добавят нарязаните домати. Оставя се на тих огън да къкри 10 минути под капак.

Към лука с доматите се добавя бульонът от рибата и още малко вода, ако е нужно. Подправя се с майорана (ключова подправка за тази супа), както и сол и прясно смлян черен пипер на вкус и нарязаната лимонова кора.

Една люта чушка се разполовява с ножа по дължина и в зависимост от лютивината се слага едната или двете половинки в супата. Важно е супата да се получи пикантна, но в никакъв случай да НЕ преобладава лютивият вкус.

Картофите се обелват и нарязват на по-едри кубчета, а оризът се измива. След това добавяме и тях към супата и я оставяме на тих огън да къкри още 20 минути под капак. Важно за гозбата е степента, до която се вари оризът.

Той не бива да е разварен, а подобно на италианската кухня (Малта е на 180 км южно от Сицилия), трябва да остане „ал денте“, т.е буквално преведено „до зъба“ или казано по-друг начин - при сдъвкване оризът да не е съвсем мек, а да има деликатна „съпротива“.

Скаридите и сепията се нарязват на дребно и заедно с парчетата риба се добавят към рибената чорба. От този момент до свалянето на тенджерата от котлона има точно 3 минути. Ако варите скаридите и сепията по-дълго, те ще станат жилави.

Супата се сваля от котлона и към нея се добая нарязан пресен босилек. Не бива да прекалявате с босилека, за да не доминира като вкус, а да се балансира с останалите аромати, затова се ползват 5-6 листа.

Вкусната супа се поднася с резен лимон и традиционен малтийски хляб с квас (хобза).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: