Пиле с ориз по тракийски

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Пиле с ориз по тракийски
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Гарантирано най-вкусното пиле с ориз, което ще опитате от доста време насам"

Необходими Продукти

  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • лук - 1 глава стар или 5 стръка пресен
  • чесън - 1 скилидка или 1 стрък пресен
  • моркови - 2 бр.
  • зелени пиперки - 2 бр.
  • домати - 200 г
  • ориз - 300 г
  • олио - 60 мл
  • дафинов лист - 1 бр.
  • естрагон - 1 с.л. (сух)
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрявам предварително фурната на 200 °C.

В тавата, в която ще се пече сочното пилешко с ориз, поставям пилешките бутчета и ги поливам с 3 с.л. олио. Посолявам ги и ги подправям с черен и червен пипер (обикновено ползвам пушен), а след това добре втривам подправките и олиото в месото.

Подреждам бутчетата с кожата надолу и вкарвам тавата във фурната за 20 мин.

Докато пилешките бутчета се запичат, измивам ориза много добре и го оставям във вода да се накисне също за 20 мин. Това е една от тайните на вкусния ориз, който не се слепва и не става на каша. Важно е да се измие много добре и да се остави накиснат във вода за кратко.

Нарязвам чесъна на ситно, а лука, морковите и пиперките на кубчета.

Когато са изминали 20 минути от накисването на ориза, в тенджера изсипвам останалото олио, прибавям дафиновия лист и слагам на котлона. В мазнината запържвам за 2 минути морковите и към тях добавям лук, чесън и пиперките. Разбърквам, добавям 30 мл вода и задушавам под капак за 2-3 минути.

Отцеждам ориза от водата и го добавям към зеленчуците в тенджерата. Разбърквам добре и запържвам за кратко, докато оризът си промени цвета и стане „стъклен“.

Добавям настърганите на ренде домати (или от консерва) към ориза. Подправям със сол, щипка захар и естрагон.

Изваждам бутчетата от фурната и ги изваждам от тавата.

Изсипвам ориза в тавата при мазнината, която се е отделила от изпичането на бутчетата.

Добавям вода към ориза, като спазвам съотношението 3 части вода към 1 част ориз. За разкош една от тези три части течност може да бъде бяло вино. Разбърквам всичко добре и опитвам на сол. При нужда – посолявам допълнително вкусното пиле с ориз.

Връщам бутчетата в тавата и ги подреждам върху ориза, но този път с кожата нагоре.

Връщам тавата във фурната, като намалявам силата на 150 °C. Това е другата тайна на вкусната гозба – оризът обича да се готви при по-ниска температура.

Запичам селската гозба за още 40 минути, считано от момента, в който течността в тавата заври.

Поръсвам със ситно нарязан магданоз, когато извадя пиле с ориз по тракийски от фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: