Начин на приготвяне
Загрявам предварително фурната на 200 °C.
В тавата, в която ще се пече сочното пилешко с ориз, поставям пилешките бутчета и ги поливам с 3 с.л. олио. Посолявам ги и ги подправям с черен и червен пипер (обикновено ползвам пушен), а след това добре втривам подправките и олиото в месото.
Подреждам бутчетата с кожата надолу и вкарвам тавата във фурната за 20 мин.
Докато пилешките бутчета се запичат, измивам ориза много добре и го оставям във вода да се накисне също за 20 мин. Това е една от тайните на вкусния ориз, който не се слепва и не става на каша. Важно е да се измие много добре и да се остави накиснат във вода за кратко.
Нарязвам чесъна на ситно, а лука, морковите и пиперките на кубчета.
Когато са изминали 20 минути от накисването на ориза, в тенджера изсипвам останалото олио, прибавям дафиновия лист и слагам на котлона. В мазнината запържвам за 2 минути морковите и към тях добавям лук, чесън и пиперките. Разбърквам, добавям 30 мл вода и задушавам под капак за 2-3 минути.
Отцеждам ориза от водата и го добавям към зеленчуците в тенджерата. Разбърквам добре и запържвам за кратко, докато оризът си промени цвета и стане „стъклен“.
Добавям настърганите на ренде домати (или от консерва) към ориза. Подправям със сол, щипка захар и естрагон.
Изваждам бутчетата от фурната и ги изваждам от тавата.
Изсипвам ориза в тавата при мазнината, която се е отделила от изпичането на бутчетата.
Добавям вода към ориза, като спазвам съотношението 3 части вода към 1 част ориз. За разкош една от тези три части течност може да бъде бяло вино. Разбърквам всичко добре и опитвам на сол. При нужда – посолявам допълнително вкусното пиле с ориз.
Връщам бутчетата в тавата и ги подреждам върху ориза, но този път с кожата нагоре.
Връщам тавата във фурната, като намалявам силата на 150 °C. Това е другата тайна на вкусната гозба – оризът обича да се готви при по-ниска температура.
Запичам селската гозба за още 40 минути, считано от момента, в който течността в тавата заври.
Поръсвам със ситно нарязан магданоз, когато извадя пиле с ориз по тракийски от фурната.