Начин на приготвяне
Идеята за тази сбричолата видях в канала Субективно за Италия.
В оригиналната рецепта няма пармезан, но аз реших да добавя и мога да кажа, че се получи солен тарт със страхотен вкус.
За да приготвите тази сбричолата с тиквички първо си направете плънката.
Нарежете на дребни парчета 2 малки тиквички, поръсете ги със сол на вкус и ги задушете в малко загрято олио за 10 на минути, бъркайки периодично.
Накрая на готвенето прибавете нарязана на ситно скилидка чесън и копъра.
Тиквичките трябва само малко да се сготвят и да останат хрупкави.
Махнете плънката от котлона и прибавете едро натрошено сирене.
Разбъркайте и оставете плънката да се охлади, а през това време пригответе сместа за основата на тарта.
Смесете в купа брашното, солта, черния пипер и фино настърган пармезан.
Разбъркайте.
Прибавете маслото, студено и нарязано на кубчета, и го втрийте с пръсти до образуване на маслени трохи.
Разбийте едно яйце и го дбавете към сухата смес. Разбъркайте с лъжица.
Трябва да се получат влажни маслени трохи.
Пригответе си форма за тарт с диаметър 24 см и прехвърлете 3/4 от трохите във формата. Останалите трохи заделете за поръсване на тарта.
С пръсти ги разпределете като основа, притискайки. Оформете и малък борд.
След това прибавете плънката и заравнете.
Върху плънката поръсете със заделените трохи.
Сложете тарта да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути.
Поднесете сбричолатата с тиквички охладена.
Чудесна идея за студено предястие е тази вкусна сбричолата с хрупкава маслена коричка.
Бон апети!