Начин на приготвяне
Ползвам стевия и еритритол, които са 1:1 със захарта.
Формата за кекса е с външен диаметър 20 см, вътрешен - 16.5 см.
Ако обичате по-сладко, сложете малко повече подсладител.
Приготвяне:
Тиквичките се настъргват, посоляват и оставят за кратко. След това се прецеждат хубаво през тензух или цедка.
Жълтъците и белтъците се разделят. Жълтъците се слагат в блендер заедно с тахана, тиквичките и ванилията. Разбива се много хубаво. След това се добавят всички останали съставки и отново се разбива много добре. Получената смес се изсипва в купа.
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавят към другата смес.
Формата за печене се намазва с малко масло /кокосово или краве/ и след това се изсипва сместа.
Шоколадовия кекс изпекох в еър фрайъра.
Включете фрайъра да загрява на програма bake за 5 минути на 200°C. След като изтече времето, нагласете програмата на 160 °C и 20 минути.
Накрая се пече още 10 минути на 170 °C.
Може да изпечете кето кекс с тиквички и в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия.