Начин на приготвяне
Морковите се измиват, обелват и се нарязват на кръгчета.
Запържват се в масло и олио, добавя се сол, след като леко поомекнат, и се пържат, добавя се вода, която трябва поне да покрие морковите.
Добавят се измитите и обелени картофи. Както и измитата и обелена глава лук, която ако не е много голяма, се слага цяла, иначе може да се разреже на две.
След 20 мин главата лук се изважда, а морковите и картофите се пасират. След това се добавя топло прясно мляко и малко масло.
Оставя се на котлона за още 5 мин, но на много ниска степен. Ако така е гъста за вас, добавете вода и сол на вкус към морковената кремсупа.
Ако се сложат повече картофи, супата става по-гъста.
За крутоните:
Хлябът се нарязва на кубчета или други форми, разбъркват се добре със зехтин, шарена сол и червен пипер. Запичат се на тиган. Внимавайте, защото много бързо прегарят хрупкавите крутони, за това е добре котлонът, да не е на максимална степен. Разбърквайте често.
Сервира се морковена кремсупа за деца се с крутоните и натрошено сирене.