Начин на приготвяне
Нарязах заека на порции и запържих месото в загрято олио до златисто от всяка страна.
Прибавих в тенджерата при месото нарязана на едро глава кромид лук, цели дребни моркови, зърна черен пипер, дафинов лист, сол, магданоз и налях вода, колкото да облее продуките.
Сварих месото за 30 минути в тенджера под налягане.
След това извадих месото и морковите в тава, а бульона прецедих. Една част от него използвах за соса, а останалото количество охладих, налях в бутилка и замразих за друго ястие.
Когато варя месо и ми остане заешки бульон, го замразявам и така винаги имам в наличност. Щом ми потрябва, слагам бутилката в купа с гореща вода и до половин час вече имам вкусен бульон.
Приготвих соса, като загрях маслото и запържих в него брашното, докато промени цвета си.
След това прибавих на тънка струя, бъркайки чаша бульон и чаша бяло вино.
Към сос прибавих и гъбите и оставих на котлона да къкри няколко минути.
Залях месото с горещия сос и сложих тавата със заешко в загрята фурна да се запече за 20 минути, до златисто.
Задушен заек с гъби във винен сос може да сервирате с бяло вино и любима свежа салата.