Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се натрошава маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме прясно мляко, да не е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.
Замесва се средно меко тесто и оставяме 40 минути да втаса покрито с фолио. От тестото се отделят 12 равни части и оформяме топчета, които се нареждат по края на тавата върху хартия за печене.
Отделя се едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто се разделя на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.
Разточват се кръгли кори, всяка се намазва с олио, нареждат се една върху друга и нарязваме на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето се промушва през разреза два пъти, а в широката част краищата се подгъват отдолу. Нареждат се край топчето в средата.
Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка се намазва питката.
Оформят се 6 топчета и овалваме в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза се поставя по едно топче и поръсваме средата със сусам.
Печем в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубав цвят. Изважда се върху решетка да се охлади и намазваме с масло за разкош.
Питката за Голяма Богородица е готова.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашата питка за здраве или тези памук погачи.