Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Голяма Богородица

Питка за Голяма Богородица

Питка за Голяма Богородица
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
115 мин.
Порции
16
"Най-хубавата питка за най-хубавият християнски празник"

Необходими Продукти

  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • брашно - 800 г София Мел класик
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 3 бр. без 1 жълтък
  • семена - за поръсване
  • олио - за намазване
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се натрошава маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме прясно мляко, да не е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.

Замесва се средно меко тесто и оставяме 40 минути да втаса покрито с фолио. От тестото се отделят 12 равни части и оформяме топчета, които се нареждат по края на тавата върху хартия за печене.

Отделя се едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто се разделя на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.

Разточват се кръгли кори, всяка се намазва с олио, нареждат се една върху друга и нарязваме на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето се промушва през разреза два пъти, а в широката част краищата се подгъват отдолу. Нареждат се край топчето в средата.

Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка се намазва питката.

Оформят се 6 топчета и овалваме в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза се поставя по едно топче и поръсваме средата със сусам.

Печем в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубав цвят. Изважда се върху решетка да се охлади и намазваме с масло за разкош.

Питката за Голяма Богородица е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: