Мамината лютеница

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Мамината лютеница
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
11/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
20
"Наслади се на истинката и неподправена домашна лютеница с тази изпитана рецепта, защото от домашното по-вкусно няма"

Необходими Продукти

  • червени чушки - 10 кг
  • патладжани - 2 кг
  • доматено пюре - 1 и 1/2 кг
  • моркови - 1 кг
  • сол - на вкус
  • оцет - 50 мл
  • олио - 800 мл
  • захар - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червените чушки и патладжанът се изпичат, слагат в тенджера с похлупак за да се задушат. Обелват се и се почистват от семките.

Морковите се почистват и сваряват. Всички зеленчуци се смилат и слагат в голяма тава, заедно с доматеното пюре, сол на вкус, оцет и чаена чаша захар.

Лютеницата се вари, най- добре на огън (на дърва), за около час, като се разбърква периодично за да не загори.

На порции се прибавя олиото, за да се усвои по-лесно от зеленчуците.

Ако обичате лютеницата по-сладка може да се прибави още захар. Приготвена на огън лютеницата придобива опушен и автентичен вкус.

Готовата лютеница се насипва в сухи бурканчета и затваря. Бурканчета се стерилизират за двайсет минути във вряща вода. Когато изстинат се прибират на тъмно и хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: