Начин на приготвяне
Червените чушки и патладжанът се изпичат, слагат в тенджера с похлупак за да се задушат. Обелват се и се почистват от семките.
Морковите се почистват и сваряват. Всички зеленчуци се смилат и слагат в голяма тава, заедно с доматеното пюре, сол на вкус, оцет и чаена чаша захар.
Лютеницата се вари, най- добре на огън (на дърва), за около час, като се разбърква периодично за да не загори.
На порции се прибавя олиото, за да се усвои по-лесно от зеленчуците.
Ако обичате лютеницата по-сладка може да се прибави още захар. Приготвена на огън лютеницата придобива опушен и автентичен вкус.
Готовата лютеница се насипва в сухи бурканчета и затваря. Бурканчета се стерилизират за двайсет минути във вряща вода. Когато изстинат се прибират на тъмно и хладно място.