Начин на приготвяне
Лещата се накисва и сварява, след което се отцежда.
В сгорещено олио се запържва наситненият лук и гъбите, нарязани на парченца. Когато са готови, се свалят от котлона.
Овесените ядки се накисват за няколко минути в ⅓ ч.ч. вода
В чопър се смесват половината от сварената леща, половината от ориза и гъбите с лука. Смила се до сравнително еднородна и лепкава смес. След това се отделя в купа.
Същото се прави и с останалата леща, ориза, овесените ядки и магданозът. Добавят се и тази смес в купата.
В купата към сместа се добавя солта, чесънът на прах, босилекът, галетата, пушеният червен пипер, кимионът, соевият сос и 5-6 с.л. барбекю сос. Омешва се, докато всичко се смеси добре.
От готовата смес се правят кюфтенца от леща- стават около 20 бр.
Когато са готови, се изпържват на части в сгорещено олио, като се обръщат от всяка страна.
Когато са готови кюфтенцата, към тях в тигана се добавя половината от барбекю соса и в него се готвят още 2 минути, като трябва да се покрият от всяка страна.
След това се свалят от котлона и се оставят за 2-3 минути да се охладят преди сервиране с гарнитура или като предястие.
За печене във фурна готовите зеленчукови кюфтенца се намазват с малко олио и след това барбекю сос.
Пекат се в загрята на 180 °C фурна за 20 минути, като след 10 минути се обръщат и се запичат още 10 минути от другата страна. При обръщането може да се намажат с още малко барбекю сос.
Като са готови, се оставят за няколко минути да се охладят малко преди сервиране с гарнитура или като предястие кюфтенца от леща с барбекю сос.