Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови Кюфтета»Кюфтенца от леща с барбекю сос

Кюфтенца от леща с барбекю сос

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Кюфтенца от леща с барбекю сос
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
11/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Като са готови, се оставят за няколко минути да се охладят малко преди сервиране с гарнитура или като предястие кюфтенца от леща с барбекю сос."

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч., суха
  • ориз - 1 ч.ч., сварен (½ ч.ч. суров)
  • гъби - 200 г
  • лук - ½ глава, малка
  • овесени ядки - ⅔ ч.ч.
  • галета - 40 г
  • магданоз - ½ връзка
  • соев сос - 2 с.л.
  • пушен червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън на прах - ½ ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • олио
  • барбекю сос - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се накисва и сварява, след което се отцежда.

В сгорещено олио се запържва наситненият лук и гъбите, нарязани на парченца. Когато са готови, се свалят от котлона.

Овесените ядки се накисват за няколко минути в ⅓ ч.ч. вода

В чопър се смесват половината от сварената леща, половината от ориза и гъбите с лука. Смила се до сравнително еднородна и лепкава смес. След това се отделя в купа.

Същото се прави и с останалата леща, ориза, овесените ядки и магданозът. Добавят се и тази смес в купата.

В купата към сместа се добавя солта, чесънът на прах, босилекът, галетата, пушеният червен пипер, кимионът, соевият сос и 5-6 с.л. барбекю сос. Омешва се, докато всичко се смеси добре.

От готовата смес се правят кюфтенца от леща- стават около 20 бр.

Когато са готови, се изпържват на части в сгорещено олио, като се обръщат от всяка страна.

Когато са готови кюфтенцата, към тях в тигана се добавя половината от барбекю соса и в него се готвят още 2 минути, като трябва да се покрият от всяка страна.

След това се свалят от котлона и се оставят за 2-3 минути да се охладят преди сервиране с гарнитура или като предястие.

За печене във фурна готовите зеленчукови кюфтенца се намазват с малко олио и след това барбекю сос.

Пекат се в загрята на 180 °C фурна за 20 минути, като след 10 минути се обръщат и се запичат още 10 минути от другата страна. При обръщането може да се намажат с още малко барбекю сос.

Като са готови, се оставят за няколко минути да се охладят малко преди сервиране с гарнитура или като предястие кюфтенца от леща с барбекю сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: