Начин на приготвяне
Пресейте брашното. В средата прибавете маята и захарта.
Разбъркайте леко и направете кладенче.
Прибавете последователно солта, водата и олиото.
Разбъркайте, първо, с лъжица, после продължете да месите с ръце.
Трябва да се получи меко тесто. Не добавяйте повече брашно отколкото е посочено в рецептата.
В дълбок съд, намазан с олио, сложете тестото и го покрийте със стреч фолио. Оставете го 40 минути да втасва.
Разстелете готовото тесто на тънък лист с дебелина около 1 см. Намажете го с меко масло.
Към изварата добавете белтъка от яйцето и посолете на вкус. Разбъркайте и получената смес разстелете върху целия лист.
Навийте на руло тестото, а след това нарежете на по-малки рулца с размер около 5 см.
Подредете ги едно до друго в тава, застлана с пергаментна хартия с разреза нагоре.
Оставете пухкавите милинки за 20 минути да втасат. Преди да ги сложите да се пекат, ги намажете с жълтък и поръсете с посолена галета.
Печете в загрята на 220 °C фурна 20-25 минути.
Да ви е сладко с тези пухкави милинки с извара! Пък следващия път препоръчваме да опитате нашите класически сливенски милинки.