Начин на приготвяне
Измийте пилето, сложете го в голяма тенджера, залейте със студена вода, добавете дафиновите листа и 1 глава лук.
Гответе на силен огън, след завирането оберете пяната и оставете да се вари на умерен огън за 1 час.
Извадете пилето и го поставете в тава за печене.
Поръсете пилешкото месо със сол и печете пилето във фурна на 160°С за около 30-40 минути до златист цвят.
За ореховия сос смелете орехите в месомелачка или вземете вече смлени орехи.
Нарежете останалия лук на ситно, сипете го тигана, прибавете 1-2 черпак от бульона и гответе до прозрачност на лука.
В чаша на пасатор сложете половина от смлени орехи, лука, подправките и черпак от бульона, пасирайте и изсипете в голяма тенджера. Останалите орехи също пасирайте с част от бульона и изсипете в тенджерата.
Добавете бульона, докато се постигне необходимата консистенция и разбъркайте. Сосът не трябва да е гъст. Имайте предвид, че след като изстине сосът ще се сгъсти.
Пилето разрежете на части и добавете към соса.
Сложете тенджерата на котлона и гответе на тих огън, като от време на време разбърквате.
Изчакайте да заври и веднага махнете от котлона.
Оставете Сациви да изстине и сервирайте този шедьовър от грузинската кухня.
Сациви с пиле е много вкусно.