Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Настъргват се на едро ренде в голяма купа. Подготвя се форма за киш и се намазва с масло. Към картофите се чуква едно яйце. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Сместа се изсипва в подготвената форма.
Картофите се разпределят като блат по дъното и се оформя борд на стените. Основата за соления киш се пече 30 минути на 180 градуса. През това време се подготвя плънката. В голяма купа се чукват останалите 4 яйца.
Разбиват се. Доматът е добре да е по-твърдичък. Измива и се и се нарязва на кубченца. Перлените лукчета се разрязват на половина. Пресният колбас се нарязва на кубченца. Лютите чушки се нарязват на колелца. Добавят се при разбитите яйца.
Сиренето се настъргва направо в купата. Ако е необходимо, се овкусява с черен пипер и сол. Всички съставки за картофения киш се разбъркват. Изсипват се върху картофения блат и се пече още 20 минути.
Соленият киш от картофи е готов да бъде разрязан и поднесен със сос по желание.