Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.
Покрийте съда и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното от спелта в купа и прибавете към него солта.
Разбъркайте и оформете кладенче. Добавете сместа с маята, 1 яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване, олиото) и замесете средно меко тесто.
Накрая на месенето прибавете мекото масло и доомесете, докато се усвои напълно.
Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да втаса за 1 час.
След това го премесете и оформете питката.
Аз разделих тестото на 8 равни части. 6 от тях разточих на тънка елипса и разрязах на две. Направих малки разрези и навих на руло. Наредих ги в намазана с олио тава с диаметър 28 см.
За център на пълнозърнестата питка разточих отново елипса, на която само направих малки разрези, навих на руло и после на охлюв.
От последната останала част тесто направих малки топчета, които наредих по периферията на тавата.
Показала съм в снимките.
Оформената питка оставете отново да втаса за още 30 минути.
След това я намажете със смес от заделения жълтък и кисело мляко и сложете да се пече в загрята на 180°С фурна за 30-35 минути до хубав златист загар.
Щом извадите пълнозърнестата питка с брашно от спелта от фурната, я покрийте с памучна кърпа за няколко минути.