Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с тиква и белтъчна глазура

Кекс с тиква и белтъчна глазура

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Кекс с тиква и белтъчна глазура
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"Специален кекс с тиква за гости - хубаво кафе и раздумка - не ви трябва нищо друго"

Необходими Продукти

  • тиква - 150 г сварена или печена
  • брашно - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • бакпулвер - 12 г
  • лимони - 1 бр.
  • олио - 130 мл
  • ванилия - 3 прахчета, 6 г
  • захар - 280 г
  • вода - 150 мл
  • краве масло - за намазване на формата
  • Глазура
  • пудра захар - 100 г
  • белтъци - 15 г
  • сок от лимон - 3 капки
  • сладкарска боя - за украса (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пюрирайте сварената или печена тиква и оставете настрана да изстине, ако е топла.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

Разбийте белтъците в голяма купа с две капки лимонов сок, докато станат на сняг.

Обелете жълтата част на кората от лимон и я сложете в мелничка за кафе или подходящ блендер заедно със захарта за кейка. Пуснете да се смелят до получаване на пудра захар с лимонов аромат.

В купа смесете тиквеното пюре със жълтъците, водата, ванилията и лимоновата захар.

Разбийте до гладък крем добавяйки олиото на тънка струйка, след това към сместа пресейте и брашното с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност на тестото.

Добавяйте разбитите на сняг белтъци като бъркате плавно с кръгови движения до усвояването им. Трябва да се получи пухкава и въздушна смес.

Сипете кексовото тесто във форма за кейк, предавателно намазана с масло и поръсена с брашно.

Печете на 170 °C в предварително загрята фурна за около 50 минути или до суха клечка.

Готовия кекс оставете във фурната на открехната вратичка за 10 минути, след което изчакайте още 10 минути и тогава извадете от формата и оставете да изстине върху решетка.

За белтъчната глазура разбийте съставките с телена бъркалка и сипете върху изстиналия кекс.

Може да капнете няколко капки сладкарска боя за красив ефект.

Да ви е сладко с моя сладкиш с тиква!

Източник: Cookidoo

* Енергийна стойност на 1 порция от десерта: 1066 kj или 255 kcal.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: