Начин на приготвяне
В чаша се слага содата бикарбонат. Към нея се добавя оцетът, за да шупне. Брашното се пресява в тава.
Прави се кладенче в него се слагат солта и захарта. Добавя се шупналата сода бикарбонат и олиото.
Газираната сода се затопля леко. Добавя се постепенно и постепенно се взима от брашното.
Замесва се меко тесто. Когато се оформи, се доомесва върху набрашнен плот.
Фурната се загрява на 180 °C. Подготвя се добре намазнена малка кръгла тавичка с размери на чиния.
Тестото се разстила и се прехвърля в тавичката. С пръсти и притискане се оформя кръст. Питката се намазва и отгоре с олио.
Пече се постната содена питка около 40 минути в предварително загрятата фурна. Когато е готова, отново се намазва с олио и се завива с вестник и кърпа за 5 минути.
Постната содена питка за деня на Християнското семейство се поднася с благодарност, молитва и се разчупва по парче на всеки.