Начин на приготвяне
Първо трябва да приготвим блатовете за тортата. Продуктите са достатъчни за приготвянето на 7 блата с диаметър 25 сантиметра.
Яйцето се разбива със захарта в дълбока купа. Постепенно се прибавят прясното мляко, втечнения мед, содата и маслото. Получената смес се вари на тих огън до карамелен цвят при непрекъснато разбъркване, като внимавате да не кипне.
Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно преди към нея за започнете да прибавяте постепенно брашното. Замесвате меко тесто, което разделяте на 7 еднакви топки.
Топките се разточват на тънки кори, прехвърлят се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат около 5-7 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Оставят се настрана, за да се охладят.
Докато блатовете се охлаждат, пристъпваме към приготвянето на крема. Пудрата захар се разбива със сметаната и се прибира за кратко в хладилник.
Студените блатове се оформят като идеални кръгове с помощта на ринг за торти. Най-долният блат се намазва с крем. Отгоре се поставя втори блат, който също се намазва с крем, но се добавят и от сладкото от боровинки. Процедурата се повтаря и при останалите блатове.
Запазете крем, с който да намажете последния блат, трябва да ви остане и за борда отстрани. Тортата се прибира в хладилник за 4-5 часа, за да стегне, след което рингът се отстранява и се намазва отстрани с последния останал крем.
Поръсва се обилно със смлени орехови ядки и отново се прибира за 1-2 часа в хладилник. Поднася се охладена.