Селска торта с боровинки

MarianeMariane
Джедай
5611k
Селска торта с боровинки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8-10 парчета
"В сърцето и в хладилника ни винаги ще има място за 1-2 парчета от тази сочна и ароматна торта"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • брашно - 400 г
  • яйца - 1 брой
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода - 2 ч.л. бикарбонат
  • масло - 50г разтопено, но студено
  • за крема
  • сметана - 1 200 г заквасена
  • пудра захар - 10 супени лъжици
  • сладко - 200 г от боровинки
  • бадеми - 300 г или орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да приготвим блатовете за тортата. Продуктите са достатъчни за приготвянето на 7 блата с диаметър 25 сантиметра.

Яйцето се разбива със захарта в дълбока купа. Постепенно се прибавят прясното мляко, втечнения мед, содата и маслото. Получената смес се вари на тих огън до карамелен цвят при непрекъснато разбъркване, като внимавате да не кипне.

Сваля се от котлона и се оставя да се охлади напълно преди към нея за започнете да прибавяте постепенно брашното. Замесвате меко тесто, което разделяте на 7 еднакви топки.

Топките се разточват на тънки кори, прехвърлят се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат около 5-7 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Оставят се настрана, за да се охладят.

Докато блатовете се охлаждат, пристъпваме към приготвянето на крема. Пудрата захар се разбива със сметаната и се прибира за кратко в хладилник.

Студените блатове се оформят като идеални кръгове с помощта на ринг за торти. Най-долният блат се намазва с крем. Отгоре се поставя втори блат, който също се намазва с крем, но се добавят и от сладкото от боровинки. Процедурата се повтаря и при останалите блатове.

Запазете крем, с който да намажете последния блат, трябва да ви остане и за борда отстрани. Тортата се прибира в хладилник за 4-5 часа, за да стегне, след което рингът се отстранява и се намазва отстрани с последния останал крем.

Поръсва се обилно със смлени орехови ядки и отново се прибира за 1-2 часа в хладилник. Поднася се охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка: