Начин на приготвяне
Сипете брашното със солта в купа и нарежете към него маслото на малки парченца. Втрийте с пръсти до получаване на трохи. После чукнете яйцето и замесете гладко тесто. Ако е сухо, добавете малко студена вода. Такъв вид маслено тесто не се меси като тестото с мая, необходимо е само да се обединят съставките и да се постигне гладкост, това е достатъчно.
Оформете топка, разточете я между два пласта хартия за печене и сложете тънката кора в намазнена форма за киш (стандартният размер е 26-28 см, което предполага, че тестото трябва да се разточи на кора с по- голям от този диаметър, за да може се издигне и висок борд, характерен за всеки киш).
Приберете в хладилник за около 30 минути.
През това време пригответе плънката:
Разбийте яйцата със сметаната, крема сиренето, солта, индийското орехче и черния пипер.
Добавете настърган кашкавал и спанака накълцан на едро.
Разполовете филето от сьомга и половината от него нарежете на дребни кубчета, а другата на по- едри парчета или ленти.
Сложете дребните кубчета от рибата при плънката за киша, другото заделете за по- нататък.
Извадете блата от хладилника и сипете плънката.
Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути, или докато плънката стегне леко. Тогава подредете в кръг по-големите парчета от сьомга и допечете за още 10-15 минути или до приятен загар.
Поднесете киша със сьомга и спанак топъл или изстинал - много е вкусен и по двата начина.
Добър апетит!