Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш със сьомга и спанак

Киш със сьомга и спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш със сьомга и спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Киш със сьомга и спанак за ценителите на вкусните и ефектни рецепти. Поднесете киша със сьомга и спанак топъл или изстинал - много е вкусен и по двата начина."

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 250 г
  • краве масло - 120 г студено
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • вода - около 1 с.л. студена
  • Пълнеж
  • готварска сметана - 200 г
  • крема сирене - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • сьомга - 200 г прясно филе без кожа
  • спанак - 2 щедри шепи бейби листа
  • кашкавал - около 60 - 100 г (ползвам по - зрял кашкавал, тип Гауда)
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете брашното със солта в купа и нарежете към него маслото на малки парченца. Втрийте с пръсти до получаване на трохи. После чукнете яйцето и замесете гладко тесто. Ако е сухо, добавете малко студена вода. Такъв вид маслено тесто не се меси като тестото с мая, необходимо е само да се обединят съставките и да се постигне гладкост, това е достатъчно.

Оформете топка, разточете я между два пласта хартия за печене и сложете тънката кора в намазнена форма за киш (стандартният размер е 26-28 см, което предполага, че тестото трябва да се разточи на кора с по- голям от този диаметър, за да може се издигне и висок борд, характерен за всеки киш).

Приберете в хладилник за около 30 минути.

През това време пригответе плънката:

Разбийте яйцата със сметаната, крема сиренето, солта, индийското орехче и черния пипер.

Добавете настърган кашкавал и спанака накълцан на едро.

Разполовете филето от сьомга и половината от него нарежете на дребни кубчета, а другата на по- едри парчета или ленти.

Сложете дребните кубчета от рибата при плънката за киша, другото заделете за по- нататък.

Извадете блата от хладилника и сипете плънката.

Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути, или докато плънката стегне леко. Тогава подредете в кръг по-големите парчета от сьомга и допечете за още 10-15 минути или до приятен загар.

Поднесете киша със сьомга и спанак топъл или изстинал - много е вкусен и по двата начина.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: