Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава содена питка за Бъдни вечер

Пухкава содена питка за Бъдни вечер

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пухкава содена питка за Бъдни вечер
Снимка: Зори
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Пухкава и вкусна - идеалната содена питка за вашата празнична трапеза на Бъдни вечер."

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • топла вода - 400 мл.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и солта. Прехвърляме в купа и правим кладенче. В малка купичка разбъркваме содата за хляб и оцета. Щоп кипне, добавяме към брашното, наливаме и топлата вода и олиото и разбъркваме хубаво с ръце. Прехвърляме тестото на плота и омесваме за около пет минути. Добавяме увитата в алуминиево фолио паричка и размесваме тестото за още 5 минути.

Намазваме тавичка с олио и прехвърляме тестото в нея. Покриваме с кърпа и оставяме тестото до почине 15 минути. През това време включваме фурната на 180 градуса да загрее.

Оформяме по желание с помощта на две вилици питката и я слагаме да се изпече за около 25 - 30 минути в загрята фурна.

Изпечената содена питка намокряме със студена вода и увиваме в кърпа за 20 минути, за да си почине или както казват старите хора - да отиде да си обиколи нивата.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: