Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Яхния»Френско телешко рагу (Veal Blanquette)

Френско телешко рагу (Veal Blanquette)

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Френско телешко рагу (Veal Blanquette)1 / 2
03/09/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
170 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лук - 500 г малки лукчета
  • масло - 6 с.л.
  • гъби - 500 г малки
  • телешко месо - 1.5 кг врат или плешка, нарязано на 5 см парчета
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер
  • магданоз - 2 с.л. скълцан пресен
  • мащерка - 1 ч.л., може сушена
  • лук - 1 голяма глава, нарязана на 4
  • моркови - 1 бр., обелен и нарязан на половина
  • целина - 1 парче глава
  • брашно - 4 с.л.
  • сметана - 1 ч.ч.(250 мл)
  • сол
  • бял пипер
  • яйца - 1 жълтък
  • лимони - сок от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете лукчетата и ги сипете в тенджера. Залейте ги с вода или с чист телешки бульон за по-добър вкус. Добавете 1 с.л. масло и сложете да заври. Варете, докато водата се поизпари, но не позволявайте лука да потъмнее. След като е готов, снемете от котлона и оставете на страна.

По същия начин сгответе и гъбите - сложете ги да се задушават с малко вода и 1 с.л. масло до готовност.

Нарязаното телешко покрийте с вода или бульон и го варете, като отпенвате отгоре. След това добавете подправките - дафинов лист, зърна черен пипер, магданоз, мащерка, както и нарязания лук, морков и целина. Оставете да ври на умерен огън за около 2 часа. На няколко пъти обирайте пяната. Когато е готово, телешкото трябва да може лесно да се раздроби с вилица, но не го преварявайте, за да не се разпадне.

Прецедете бульона от месото и изхвърлете подправките. Съхранявайте и бульона, и месото на топло.

За соса загрейте в подходящ съд остнаалите 4 с.л. масло. Добавете брашното и го запържете, като бъркате непрекъснато и не позволявате да покафенее. Долейте 250 мл от бульона и разредете запръжката при непрекъснато бъркане. Постепенно долейте и останалия бульон. Гответе соса, докато се сгъсти.

След това добавете телешкото, лукчетата и гъбите и долейте сметаната. След като заври, намалете котлона и оставете да се готви за около 5-8 минути. Накрая овкусете със сол и бял пипер.

Точно преди да поднесете ястието, разбийте жълтъка с 50 мл от соса на ястието в купичка и при бъркане го добавете към телешкото. Не позволявайте соса да завира отново. Добавете лимоновия сок. Опитайте как е на вкус и подправете при нужда.

Поднесете ястието с гарнитура с овкусен сварен ориз или картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: