Начин на приготвяне
Обелете лукчетата и ги сипете в тенджера. Залейте ги с вода или с чист телешки бульон за по-добър вкус. Добавете 1 с.л. масло и сложете да заври. Варете, докато водата се поизпари, но не позволявайте лука да потъмнее. След като е готов, снемете от котлона и оставете на страна.
По същия начин сгответе и гъбите - сложете ги да се задушават с малко вода и 1 с.л. масло до готовност.
Нарязаното телешко покрийте с вода или бульон и го варете, като отпенвате отгоре. След това добавете подправките - дафинов лист, зърна черен пипер, магданоз, мащерка, както и нарязания лук, морков и целина. Оставете да ври на умерен огън за около 2 часа. На няколко пъти обирайте пяната. Когато е готово, телешкото трябва да може лесно да се раздроби с вилица, но не го преварявайте, за да не се разпадне.
Прецедете бульона от месото и изхвърлете подправките. Съхранявайте и бульона, и месото на топло.
За соса загрейте в подходящ съд остнаалите 4 с.л. масло. Добавете брашното и го запържете, като бъркате непрекъснато и не позволявате да покафенее. Долейте 250 мл от бульона и разредете запръжката при непрекъснато бъркане. Постепенно долейте и останалия бульон. Гответе соса, докато се сгъсти.
След това добавете телешкото, лукчетата и гъбите и долейте сметаната. След като заври, намалете котлона и оставете да се готви за около 5-8 минути. Накрая овкусете със сол и бял пипер.
Точно преди да поднесете ястието, разбийте жълтъка с 50 мл от соса на ястието в купичка и при бъркане го добавете към телешкото. Не позволявайте соса да завира отново. Добавете лимоновия сок. Опитайте как е на вкус и подправете при нужда.
Поднесете ястието с гарнитура с овкусен сварен ориз или картофи.