Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Кето запеканка с броколи и карфиол

Кето запеканка с броколи и карфиол

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Кето запеканка с броколи и карфиол2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и диетична запеканка."

Необходими Продукти

  • броколи - 1 глава или 1 пакет замразени
  • карфиол - 1 глава или 1 пакет замразен
  • гъби - 5 бр. печурки, или 100 грама бекон
  • готварска сметана - 120 мл
  • крема сирене - 100 грама, меко
  • майонеза - 2 с.л.
  • чедър - 150 грама
  • кашкавал - 50 грама
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • лук на прах - ½ ч.л.
  • червен пипер - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • мащерка - 1 щипка (без нея, ако се ползва бекон)
  • сол - ½ - 1 ч.л.
  • олио
  • зелен лук - 1 стрък, тънък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и диетична запеканка.

Ако са пресни, броколите и карфиолът се разделят на розички. След това, замразени или пресни, се задушават на пара. Има няколко варианта за това:

- Всеки зеленчук по отделно се изсипва в дълбока чиния, капва се малко вода, похлупва се с друга чиния и се задушават в микровълновата за 5-7 минути или до омекване на всички парченца.

- В тенджера се слага малко вода да заври. Когато това стане, без капак отгоре се поставя гевгир или уред за задушаване на зеленчуци, в който се изсипват броколи или карфиол. Оставя се за няколко минути, докато зеленчуците омекнат. След това се оставят настрана и се повтаря същото с другия зеленчук.

При задушаването трябва да се внимава да не се разкашкат, нужно е просто да омекнат. Когато са готови, по-големите парчета може да се нарежат на по-дребно.

Докато се задушават, се приготвят гъбите или беконът. Гъбите се нарязват на филийки, а ако се ползва бекон - се нарязва на ленти от късата страна. В сгорещено олио се запържват гъбите/беконът до потъмняване, като от време на време се разбъркват, за да се запържат равномерно.

Настъргват се сирената - чедър и обикновен кашкавал.

В купа се изсипва сметаната, майонезата и крема сиренето. Прибавят се подправките (без мащерката) и се разбърква хубаво. Тъй като са с различна консистенция и твърдост, отнема малко повече време и усилия да се смесят добре.

Тавата се намазва и в нея се изсипват отцедените задушени зеленчуци. Към тях се добавя сместа със сметаната, половината гъби/бекон и половината от настърганите сирена. Разбърква се добре и се разстила в тавата равномерно.

Отгоре се подреждат останалите парченца гъби/бекон, поръсва се с мащерка (без нея, ако се ползва бекон) и се разпределя останалата част от сирената.

Тавата с кето запеканката се покрива с фолио и се слага в загрята на 170 градуса фурна за около 15 минути. След това се премахва фолиото, поръсва се с наситнен зелен лук и се връща във фурната за още 2-3 минути, докато се позапече леко кето ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: