Начин на приготвяне
Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и диетична запеканка.
Ако са пресни, броколите и карфиолът се разделят на розички. След това, замразени или пресни, се задушават на пара. Има няколко варианта за това:
- Всеки зеленчук по отделно се изсипва в дълбока чиния, капва се малко вода, похлупва се с друга чиния и се задушават в микровълновата за 5-7 минути или до омекване на всички парченца.
- В тенджера се слага малко вода да заври. Когато това стане, без капак отгоре се поставя гевгир или уред за задушаване на зеленчуци, в който се изсипват броколи или карфиол. Оставя се за няколко минути, докато зеленчуците омекнат. След това се оставят настрана и се повтаря същото с другия зеленчук.
При задушаването трябва да се внимава да не се разкашкат, нужно е просто да омекнат. Когато са готови, по-големите парчета може да се нарежат на по-дребно.
Докато се задушават, се приготвят гъбите или беконът. Гъбите се нарязват на филийки, а ако се ползва бекон - се нарязва на ленти от късата страна. В сгорещено олио се запържват гъбите/беконът до потъмняване, като от време на време се разбъркват, за да се запържат равномерно.
Настъргват се сирената - чедър и обикновен кашкавал.
В купа се изсипва сметаната, майонезата и крема сиренето. Прибавят се подправките (без мащерката) и се разбърква хубаво. Тъй като са с различна консистенция и твърдост, отнема малко повече време и усилия да се смесят добре.
Тавата се намазва и в нея се изсипват отцедените задушени зеленчуци. Към тях се добавя сместа със сметаната, половината гъби/бекон и половината от настърганите сирена. Разбърква се добре и се разстила в тавата равномерно.
Отгоре се подреждат останалите парченца гъби/бекон, поръсва се с мащерка (без нея, ако се ползва бекон) и се разпределя останалата част от сирената.
Тавата с кето запеканката се покрива с фолио и се слага в загрята на 170 градуса фурна за около 15 минути. След това се премахва фолиото, поръсва се с наситнен зелен лук и се връща във фурната за още 2-3 минути, докато се позапече леко кето ястието.