Начин на приготвяне
Разполовете измитите патладжани. Издълбайте вътрешността им и я посолете заедно с лодките. След около 20 минути изплакнете отделилия се горчив сок и подсушете патладжаните.
Накълцайте вътрешността ситно, настържете морковите и нарежете ситно лука.
Загрейте около 40 мл олио и запържете лука и морковите за 5-10 минути, добавете патладжана и задушете за още 5-10 минути, докато омекне. Разбъркайте с доматеното пюре, овкусете плънката със сол, пипер и малко къри. По желание може да добавите сушен босилек, риган.
Напълнете патладжаните с плънката, отгоре покрийте с парченца фета и ги подредете в намазнена тава. Долейте 1 пръст гореща вода и сложете да се пекат в умерено загряна фурна до омекване на патладжаните.
След това извадете от фурната, покрийте всеки патладжан с по 2 тънки кръгчета домат, поръсете отгоре скълцан пресен босилек и сложете ленти кашкавал. Върнете във фурната, докато кашкавалът се разтопи.
Вкусни са както топли, така и студени.
Коментари