Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се заливат с вода и се варят до готовност. За да се сварят по-бързо, може да се използва тенджера под налягане.
Изкарват се от тенджерата, за да се охладят по-бързо и се обезкостяват. Бульонът също се оставя настрана. Печурките се измиват и нарязват на филийки.
В тенджера с ненадраскващо покритие се слагат маслото и олиото. Оставя се да загрее. Добавят се гъбите. Захлупват се с капак. И се задушават, като се разбъркват периодично. Обема на гъбите намаля и отпускат доста течност. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Добавя се при гъбите.
Тенджерата се оставя без капак, за да изпари течността. Пилешкото се накъсва на мръвчици. Когато остане малко течност, в тенджерата се добавя брашното и се запича.
Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка. Постепенно се добавя прясното мляко, като продължава да се разбърква непрекъснато. Добавят се пилешкия бульон и мръвчиците. Овкусява се любимото фрикасе с черен пипер и сол.
Продължава да се разбърква с телената бъркалка. По преценка се добавя вода, ако е необходимо. Котлонът се намаля и продължава да се бърка. Оставя се да къкри, докато фрикасето с печурки и пиле добие желаната гъстота.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за фрикасе или това класическо пилешко фрикасе.