Начин на приготвяне
Първо, трябва да измием портокалите, аз ги оставям за десет минути във вода с малко сода бикарбонат. След това измивам под течаща студена вода.
След това настъргвам кората. Изстисквам сока, ползвам портокали за фреш, които не са третирани много, поне се надявам, и са доста сочни.
След това оставям сока и кората, те са за по-късен етап, и се заемам с блата.
Разбивам добре яйцата със захарта, прибавям бакпулвера и разбивам добре, след това прясното мляко и олиото, ваниловата захар, получава се много пухкава смес, следва брашното. Тестото е много фино и нежно.
Изсипвам го в тава с размери 30/40 см приблизително. Трябва да е голяма тавата и да е намазана с масло и посипана с брашно. Може да ползвате и хартия за печене. Тестото покрива дъното на тънък слой. Надува се много, ще увеличи височината двойно.
Пека на умерена фурна до готовност! Става бързо на 180 °C.
Изваждам от фурната и охлаждам. Изрязвам си един кръг с диаметър 26 см, а останалата част от блата начупвам на ситно в дълбока купа.
Заливам парчетата със сироп, който съм сварила от сока на портокалите, кората, захарта и водата. Не се вари дълго, да се стопи захарта и готово. Бъркам и мачкам добре парчетата блат.
Кръглият блат слагам в подходящ поднос в ринга от форма с падащо дъно. Отгоре изсипвам трохите със сиропа и ги притискам с лъжица.
Сега трябва да разтопим шоколада с малко олио, за блясък. Аз го направих в микровълновата за минутка. Разбърках шоколада и го изсипах върху сиропираната торта. Загладих и поръсих с шоколадови пръчици.
Оставих портокаловата торта да се охлади напълно и освободих от ринга.
Много вкусна и ароматна! Описанието на рецептата за коледна торта с портокали и ром се получи доста дълго, но ви уверявам, че става бързо и лесно, аз по принцип съм любител на бързите рецепти.
Препоръчвам да опитате тази вкусна портокалова торта, защото за мен е в графа любими.