Начин на приготвяне
Обелете морковите, нарежете ги на парченца, поставете ги в блендер заедно със захарта, олиото и яйцата, пасирайте до хомогенност.
В купа пресейте брашното, прибавете бакпулвера и ванилията. Прибавете морковената смес към сухата смес, добавете и угасената сода в оцета и разбъркайте с шпатула. Добавете счуканите на по едро орехи и разбъркайте до еднородна смес.
Разделете кексовото тесто на три части и изпечете три блата в постлана форма за торти с диаметър 26 см до готовност или суха клечка.
За крема важи правилото 3:2:1, три части маскарпоне, две части бял шоколад и една част сметана, за да е по-сладка тортата, добавяме и пудра захар.
Загрейте сметаната на слаб огън и добавете парченцата бял шоколад, свалете от котлона и бъркайте, докато се разтвори шоколадът напълно. Оставете сместа да се охлади напълно и я разбийте с миксер за около 3 минути.
Отделно смесете маскарпонето и пудрата захар, разбъркайте за около минутка. Смесете двата крема и поставете в хладилник, за да стегне за 2-3 часа, като периодично разбърквате с шпатула.
Сглобете морковената торта, като редувате блат и крем, като завършите с крем. Декорирайте по ваше усмотрение!
В случая заделих малка част от крема, прибавих оранжева боя за торти и с помощта на шприц, декорирах с розички морковена торта с крем от бял шоколад и маскарпоне.