Начин на приготвяне
Почистваме си лапада от дръжките и го бланшираме във вряща вода. Изцеждаме го и като изстине, го нарязваме на ситно.
Нарязаното на късчета свинско месо, сваряваме във вода, която отпенваме.
В отделен съд сипваме олиото, да позагрее, и запържваме на ситно нарязания зелен лук.
Като поомекне, добавяме към него нарязания лапад, да се позапържи за 2-3 минути.
Слагаме и измития и отцеден ориз за 3-4 минути. След като е готово, изсипваме сместа в тава за печене, като добавяме бульона и вече свареното свинско месо.
Нарязваме пресния джоджен на ситно и поръсваме. Овкусяваме със сол и щипка черен пипер и разбъркваме добре в тавата, преди да я сложим във фурната.
Пече се свинско с ориз на загрята на 180-200°C фурна до готовност на ориза, при необходимост, добавяме още от бульона, или ако не е оставал вода, до пълната готовност на ориза.
Приятен апетит с моя зелен лук с лапад и свинско на фурна!