Начин на приготвяне
Тези кюфтета не се пържат, а се приготвят директно в доматения сос, което ги прави по-леки и смилаеми (както и по-малко трудоемки за приготвяне).
За приготвянето на това вкусно единично ястие трябва да се използва доматено пюре.
В зависимост от плътността на продукта е препоръчително да се добави малко вода, която обаче ще се изпари при варенето.
Доматеното пюре често има леко кисел вкус, така че опитайте соса, преди да потопите кюфтенцата в него и, ако ви се струва подходящо, добавете половин/една чаена лъжичка захар (както и сол).
Сред съставките има хляб, очевидно можете да използвате и сух хляб, но не препоръчвам да използвате хляб в пликове, защото прави тестото по-компактно и по-малко меко.
Веднъж поставени в доматения сос, кюфтетата без пържене са готови за около половин час, но ако искате сосът да се сгъсти и овкуси допълнително, удължете времето за готвене с до един час (винаги поддържайте котлона слаб).
Поставете зехтина екстра върджин в голям тиган и леко запържете две цели и обелени скилидки чесън.
Когато чесънът стане златист, го извадете и в тигана изсипете доматеното пюре, водата и сол на вкус.
Оставете пюрето да заври леко, след което го покрийте с капак, като го държите само леко повдигнат (можете да поставите дървена лъжица от едната страна между тигана и капака) и оставете да къкри на слаб котлон за половин час, след което добавете листата босилек.
Докато се готви сосът за паста, пригответе сместа за кюфтетата: вземете 2 филии стар хляб, отстранете коричката и ги омекотете в съд с мляко. През това време каймата се поставя в купа и се добавят наситненият магданоз, чесън, настърганото сирене, едно яйце и се овкусява със сол и черен пипер.
Смесете съставките с ръце до получаване на хомогенна смес.
Оформете първото кюфте, като вземете достатъчно количество, за да оформите топка с диаметър 4-5 см и го въртите между ръцете си, след което го поставете деликатно в кипящия сос; продължете по същия начин, докато каймата свърши.
Подредете кюфтенцата в доматения сос едно до друго, като се стараете да не се застъпват.
Гответе ги на слаб огън поне 45 минути, като захлупите.
По време на готвенето преместете кюфтетата в соса два-три пъти, но избягвайте да ги въртите с лъжицата, защото са много крехки и може да ги счупите, а хванете тигана за дръжките и го движете напред-назад за няколко минути. няколко секунди.
След като се сварят, сварете спагетите в обилно количество вряща подсолена вода и ги отцедете ал денте.
За удобство прехвърлете кюфтетата в чиния, за да съберете по-лесно соса, и овкусете пастата.
Сервирайте вашите спагети с кюфтета в сос, поръсени с малко наситнен пресен магданоз.