Начин на приготвяне
* Гръцката люта чушка е като нашенската сиврия, тъничка люспа, но изключително пикантна, често я ползвам и я показвам.
В кухненски робот/процесор се изсипва брашното, захарта, солта и се прибавят половината кубчетата масло. Завърта се на няколко пулсации, около 30 секунди, докато се образуват големи трохи.
Добавя се останалото масло и се завърта за още 1 минута.
Прибавя се студената вода, първо, 80 мл, завърта се на няколко пулсации, ако все още тестото е сухо, се прибавят и останалите 20 мл.
Изважда се и се омесва бързо върху малко брашно, не повече от 30 - 40 секунди, да се получи гладка, мека топка, без да лепи по пръстите на ръката.
Оформя се на диск, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник за 45 - 60 минути.
ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ:
През това време се приготвят зеленчуците.
В купичка се смесват всички сухи подправки. Оставят се настрана до ползването им.
Доматите се нарязват на кръгчета, следват тиквичките на кръгчета, патладжанът се обелва на райета и също се нарязва на кръгчета, следва червеният лук на тънки филийки, червената чушка на дребни кубчета, а лютивата чушка се нарязва много тъничко, удобно е да се реже с ножица.
Всички зеленчуци се изсипват в дълбока купа, поливат се с 3 - 4 с.л. зехтин, поръсват се сол и смлян черен пипер, разбъркват се добре и се изсипват в плоска тава върху хартия за печене.
Запичат се на 180 °C за около 20 - 25 минути.
Изваждат се, поръсват се със сухите подправки и се охлаждат.
Охладеното маслено тесто се разточва върху малко брашно с дебелина около 4 -5 мм.
С помощта на точилката се пренася в тарт - формата- 32, 5/22, 5 см
С пръсти се оформя дъното и стените по реброваната част. Излишното тесто се изрязва. Дъното се набожда с вилица.
Оставя се в хладилник за още 20 - 30 минути.
Върху тестото се поставя хартия за печене и се изсипват керамични перли /боб за печене, да се извърши т.нар. сляпо печене.
Запича се на 180 °C за около 15 - 20 минути или докато основата засъхне.
Изважда се запеченото тесто, отстраняват се перлите/боб и хартията.
Охлажда се за кратко.
Посипва се с 2/3 от настъргания пармезан.
Изсипват се зеленчуците, разпределят се. Отгоре са разхвърлят маслините и натрошеното сирене Фета. Отгоре върху апетитния тарт се поставят 1 - 2 клонки свежа мащерка.
Полива се с 2 с.л. зехтин
Пече се на 190 °C за около 30 - 35 минути
При сервиране средиземноморски зеленчуков тарт от Джейми Оливър се поръсва с още малко пармезан.