Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запържено тофу в сос със сушени домати

Запържено тофу в сос със сушени домати

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Запържено тофу в сос със сушени домати2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Поднася се запържено тофу както самостоятелно, така и като добавка към паста, картофи или ориз."

Необходими Продукти

  • тофу - 200 г
  • Марината
  • соев сос - 3 с.л.
  • хранителна мая - 2 с.л.
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • лук на прах - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • чили сос - 1 ч.л.
  • майонеза - 1 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • За пърженето
  • брашно - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • За соса
  • олио - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • подправки - 1 ч.л. *
  • универсална подправка - 1 ч.л. + 1 ч.ч. вода?
  • готварска сметана - 100 мл
  • горчица - 1 ч.л.
  • пармезан - 3 с.л. (или хранителна мая)
  • сушени домати - 5 парченца
  • черен пипер и сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се марината, като се смесят и разбъркват продуктите за нея.

Тофуто се разрязва на две по-тънки филета. Върху всяко филе от едната страна само се правят не много дълбоки прорези по диагонал в едната посока. Поставят се в маринатата и се оставят за поне 30 минути или цяла нощ.

След това в сгорещено олио се запържват маринованите филета тофу около 5 минути на всяка страна. Може преди и след обръщането да се намаже от оставащата марината.

Когато поизстинат, се овалват в смес от брашно, сол и черен пипер и се запържват отново от всяка страна.

В същото олио от тофуто се запържва наситненият чесън около минута на по-слаб огън. Поръсва се универсалната подправка, налива се 1 ч.ч. топла вода, сметаната и горчицата.

Разбърква се добре, и като заври, се намаля на ниска степен отново, добавят се подправките* (микс от риган, босилек, розмарин, мащерка, чесън на прах, лук на прах, черен пипер) и малко след това започва да се сгъстява.

Прибавят се нарязаните сушени домати и пармезанът и се разбърква, да се смесят добре.

Ако сосът се сгъсти прекалено много, може да се долее още малко вода.

Накрая се прибавя готовото запържено тофу в сос със сушени домати, оставя се за няколко минути, да поеме вкусовете, и е готово за сервиране.

Поднася се запържено тофу както самостоятелно, така и като добавка към паста, картофи или ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: