Начин на приготвяне
Много пъти съм казвала, че харесвам рецепти от типа бързо лесно, вкусно. За козунак също си направих такава рецепта. И повярвайте, до сега никога не ме е подвела.
Как приготвям лесен и чудесен козунак аз?
В дълбока купа сипвам двата вида брашно, не го сея, добавям захарта, ванилия и другите сухи аромати и с лъжица започвам да бъркам тази суха смес, обръщам многократно с лъжицата и така се вкарва въздух в брашното.
След това чуквам вътре двете яйца, добавям сока от лимон. Затоплям прясното мляко и в него натрошавам маята, разбърквам да се разтопи, сипвам я към сместа, без да я активирам.
Добавям и маста, започвам да смесвам съставките отново с лъжица, бъркам енергично, оформя се тесто на топка. Меко е и съвсем леко лепне. Не се добавя повече брашно.
Завивам с прозрачно фолио и оставям да втаса докато увеличи веднъж обема си. След това го вадя от купата и започвам да вкарвам олиото. Разстилам и сгъвам, меся.
Така, докато поеме мазнината. На три пъти, докато вкарвам олиото, тупам тестото по 50 пъти в плота, като това е съвсем леко, само повдигам и пускам тестото.
Поставям го отново в купата и завивам с фолиото, оставям да втаса до удвояване на обема. Когато това стане, вадя на плота и съвсем нежно, без да премесвам го деля на две.
Издърпвам и осуквам, като с едната ръка въртя фитила на едната страна, а с другата ръка на другата. След това оплитам двата фитила и навивам.
Поставям в тавичка с диаметър 24 см върху хартия за печене и оставям завито с фолио да се надигне малко. Мажа с яйцето, разбито с малко олио, ръся със захар обилно.
Слагам във фурната без вентилатор на 170 градуса и пека 45 мин., като завивам с алуминиево фолио, когато леко отгоре хване загар.
10 мин преди края на печенето махам фолиото. Да се получи хубав златист загар. Аз лично предпочитам добре изпечена коричка.
Има и конци, които личат, без да е разчупен козунакът.
Това е моята авторска рецепта за великденски сладкиш. Без голяма хамалогия и с прекрасен резултат за вашата великденска трапеза.