Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Базова рецепта за козунак в хлебопекарна

Базова рецепта за козунак в хлебопекарна

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Базова рецепта за козунак в хлебопекарна
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
160 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
200 мин.
Порции
3
"Базова рецепта за козунак в хлебопекарна е невероятно вкусна. Домашното си е домашно!"

Необходими Продукти

  • за козуначеното тесто
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 160 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • жива мая - 20 г
  • брашно - 600 г
  • мазнина - 150 г (свинска мас, краве масло, олио и кокосово масло) общо
  • лимонова кора
  • ванилия - 0.2 г
  • захар - за поръсване
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • пълнеж по избор
  • локум
  • шоколад
  • мармалад - или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото прясно мляко натрошаваме маята, прибавяме една лъжица захар и две лъжици от брашното. Като шупне го изсипваме в контейнера на хлебопекарната.

Разбиваме на пяна яйцата, захарта и ванилията. Прибавяме и тях в контейнера. Добавяме настърганата лимонова кора и брашното.

Стартирайте програмата за ТЕСТО. При моята машина тя е с продължителност 1 час и 30 минути. Оставете още 20 минути след като приключи програмата, и извадете козунака от хлебопекарната върху леко намазнен плот.

В една купичка смесете четирите вида мазнина. Започнете да месите и разтягате тестото като добавяте малко по малко от мазнината до пълно усвояване.

Отнема време, не бързайте.

Оставете тестото на топло да втаса отново.

Втасалото добре козуначено тесто разделете на три топки.

Всяка топка с ръце(не използвайте точилка) оформете върху намазнения плот на правоъгълник. Поставете пълнеж по желание, в двете дълги страни завийте на две рула и през средата разделете с нож. С осуквания оформете два фитила, които преплетете и преместете във намазнена форма.

Може да оформите козунаците по ваш начин.

Оставете да втасат отново.

Намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с леко навлажнена кристална захар.

Печете козунака на 160 градуса на вентилатор за около 40 мин.

Базовата рецепта за козунак в хлебопекарна е изпълнена. Домашното си е домашно! Да ви е сладко!

Бележка: На снимката съм приготвила двойна доза козунаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: