Начин на приготвяне
В затопленото прясно мляко натрошаваме маята, прибавяме една лъжица захар и две лъжици от брашното. Като шупне го изсипваме в контейнера на хлебопекарната.
Разбиваме на пяна яйцата, захарта и ванилията. Прибавяме и тях в контейнера. Добавяме настърганата лимонова кора и брашното.
Стартирайте програмата за ТЕСТО. При моята машина тя е с продължителност 1 час и 30 минути. Оставете още 20 минути след като приключи програмата, и извадете козунака от хлебопекарната върху леко намазнен плот.
В една купичка смесете четирите вида мазнина. Започнете да месите и разтягате тестото като добавяте малко по малко от мазнината до пълно усвояване.
Отнема време, не бързайте.
Оставете тестото на топло да втаса отново.
Втасалото добре козуначено тесто разделете на три топки.
Всяка топка с ръце(не използвайте точилка) оформете върху намазнения плот на правоъгълник. Поставете пълнеж по желание, в двете дълги страни завийте на две рула и през средата разделете с нож. С осуквания оформете два фитила, които преплетете и преместете във намазнена форма.
Може да оформите козунаците по ваш начин.
Оставете да втасат отново.
Намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с леко навлажнена кристална захар.
Печете козунака на 160 градуса на вентилатор за около 40 мин.
Базовата рецепта за козунак в хлебопекарна е изпълнена. Домашното си е домашно! Да ви е сладко!
Бележка: На снимката съм приготвила двойна доза козунаци.