Начин на приготвяне
За крема в купа се разбиват яйцето, брашното и около кафена чашка от млякото. Останалото мляко се слага със захарта на котлона. Когато заври се отмества и на тънка струйка се прибавя от разбитата смес.
Отново се слага на котлона и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Отстранява се от котлона.
След като кремът леко се поохлади се прибавя нарязаното на парченца масло и ванилиите. Разбърква се и се охлажда напълно.
Водата, олиото, сол и захар се слагат в съд с незалепващо покритие на котлона. Когато заври се слага всичкото брашно. Разбърква се непрекъснато, до отлепване от съда и събиране на топка. След това се прехвърля в купа, оставя се за около 5 минути да се охлади и се прибавят едно по едно яйцата.
Разбърква се до гладка и лъскава смес. С помощга на чаена лъжица се загребва от сместа и с пръст се избутва на хартия за печене в тавата на фурната, на разстояние едно от друго.
Ако има връхчета от тестото, се заглаждат с намокрен пръст, за да не загарят по време на печенето. Пекат се в предварително загрята фурна на 240 градуса за около 30-35 минути.
Вратата на фурната не се отваря по време на печене. След като са изпечени, не се изваждат веднага, за да не спаднат.
С помощта на назъбен нож се отрязват капачетата на всички еклери, но не докрая. Във всеки еклер се слага от крема, около супена лъжица.
За глазурата шоколадът се разтопява на водна баня, прибавя се олиото и се разбърква. Всеки еклер се топва в шоколада и се нарежда на поднос за сервиране.
Получават се 20 броя мини еклера с уникален вкус.