Начин на приготвяне
Тиквичката се нарязва на лентички и се прехвърля в дълбока купа. Към нея се добавя сокът от половин лимон.
Обелва се лукът и се нарязва на тънки полумесеци. Запържва се в сгорещено олио.
След това се добавя и тиквичката и се разбърква. Оставя се да се запържи малко без капак.
Прибавя се наситненият чесън, а малко след него - и измитият ориз. Всичко се подправя със сол и смлян черен пипер на вкус, налива се 1 ч.ч. вода и се разбърква.
Когато тиквичката омекне и оризът е почти готов, се добавя измитият спанак и се разбърква, докато намали значително обема си.
Добавя се към ориза с тиквички киселото мляко и се разбърква още веднъж. Оставя се да се готви още 10 минути.
Преди сервиране може тиквичките с ориз с лимон и кисело мляко да се поръси с наситнен копър.