Начин на приготвяне
Накиснете боба за яхнията от вечерта. Сутринта го измийте добре и сложите в тенджера под налягане . Налейте вода и сварете за 20 мин. Изключете, излейте водата и го измийте.
Отново го сложете в тенджерата, но този път добавете и лещата. Затворете и варете 10 минути.
Обелете и нарежете зеленчуците. Нарежете ги на дребно. Сложете ги в тенджерата. Затворете и варете 10 минути. Изпуснете парата и отворете. Сложете талиателите, подправките и доматеното пюре. Отново затворете и варете за още 10 минути.
През това време направете запръжката.
В тиган сложете малко зехтин и добавите червения пипер, а след няколко минути и брашното. Сложете запръжката при боба при непрекъснато бъркане. Сварете за 1-2 минути и изключете.
Тази идея за гъста яхния от боб или леща е много вкусна и засищаща.