Пещерски милинки

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5536k1k3k5
Пещерски милинки
Снимка: Людмила
1 / 2
16/06/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пещерски милинки са любими на цялото семейство. Хапваме с айран или сок."

Необходими Продукти

  • тестото
  • брашно - 500 - 600 г
  • вода - 1.5 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 22 г
  • захар - 1 ч.л.
  • за плънката
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 300 г
  • масло - 3 - 4 с.л.
  • за заливката
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря със захарта и малко топла вода. Щом шупне, се добавя към брашното заедно с останалата вода и солта. Меси се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса около 40 мин.

Маслото се разтопява. Разбъркват се яйцата със сиренето.

Взима се по малко от тестото, потапя се в маслото, разтяга се с ръка и се слага чаена лъжичка плънка. Загъва се и се поставя в намазнена тава с отвора надолу.

След като се оформят и подредят всички в тавата, се покриват и се оставят 30 минути да втасат втори път. В това време се приготвя заливката. Маслото се разтопява, добавят се солта и брашното, трябва да се получи гъста каша с консистенцията на боза. Може да се добави още малко брашно, ако има нужда.

Втасалите милинки се поливат със заливката и се пекат в загрята фурна на 200 градуса – първо на долен реотан, за да бухнат и да заври мазнината. После се пекат на горен и долен реотан – до зачервяване и образуване на коричка. Това отнема около час, зависи от фурната.

Забележка: Топчетата може да са с големина на яйце, а може и по-големи, кой както желае. Ако има останала плънка, се разпределя между топчетата преди второто втасване на тестените закуски.

Пещерски милинки са любими на цялото семейство. Хапваме с айран или сок.

Тук е момента да ви препоръчаме да опитате и оригиналната рецепта за сливенски милинки, сигурно сме, че ще останете очаровани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: