Начин на приготвяне
Пресяваме брашно, прави се дълбоко кладенче и постепенно прибавяме разбитото яйце, смесено с вода и солта, и се замесва тесто.
След като престои 30-40 минути, покрито с кърпа, тестото се разточва с точилка на тънък кора и с помощта на кафеена чашка се изрязват кръгчета.
Каймата се овкусява със сол, черен пипер и ситно нарязан лук. Върху всяко кръгче се слага малко пълнеж (около 1 чаена лъжичка) и краищата се защипват, така че да се получи полумесец, който завиваме на охлюв.
Готовите пелмени се съхраняват на студено преди сваряването им.
Варят се около 6-8 минути в голямо количество кипяща подсолена вода, докато не изплуват на повърхността, и се изваждат с решетеста лъжица.
Поднасят се пелмени с кайма горещи с масло, сметана или горчица. Може да се сервират с бульона, в който са варени.
Нашите домашни пелемени днес са със сметана която добавих към тях за 2 минути на котлона и настъргах кашкавал при сервиране.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте също рецептите за вареники и турско мантъ.