Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Сладък ябълков пай

Сладък ябълков пай

Сладък ябълков пай2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Сладък ябълков пай, ароматът на който се усеща и в комшиите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 400 г
  • краве масло - 150 г
  • бяла захар - 150 г
  • лимони - настъргана кора от 1
  • За пълнежа
  • ябълки - 7 (зависи от големината им)
  • краве масло - 50 г
  • канела - на вкус
  • кафява захар - на вкус (около 1 с.л. на 1 ябълка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се яйцата, захарта, маслото (трябва да бъде на стайна температура) и лимоновата кора, след което постепенно се добавя брашното. Може да се бърка както с миксер, така и на ръка с телена бъркалка.

Когато се смесят всички съставки равномерно, изваждаме тестото от съда, в който е и се дозамесва на ръка, докато спре да лепне.

Намазваме формата за печене с масло, разточваме тестото върху хартия за печене (за по-лесно преместване във формата след това) до желаната големина спрямо формата за печене (аз използвам тавичка с 30 см диаметър). Аз си оставям част от тестото, което използвам да украся пая с ябълки, след като сложа ябълковата смес.

За пълнежа от ябълки: белят се ябълките, почистват се от семките и се режат на средно-малки кубчета. След което в тиган се разтопява маслото и се добавят ябълките, захарта и канелата, докато се задушат (7-9 мин.).

Прибавя се пълнежът в тавичката, където вече е масленото тесто (аз добавям и ванилова захар отгоре). След което разточвам заделеното тесто и го правя на лентички, които поставям върху пълнежа.

За по-добър вид на класическия ябълков пай може да намажете с белтък заделеното тесто, което сте сложили върху пълнежа.

Пече се сладък ябълков пай на 180 °C 30-40 мин. :)

Ако имате повече ябълки под ръка, опитайте и рецептите ни за ябълков щрудел, сладка баница с ябълки или някой от другите ни ябълкови сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: