Торта Горски мъх с малини

редакция:
Торта Горски мъх с малини
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Тортата със спанак е толкова наситено зелена благодарение на пресните листа спанак - уникална ферия от плодови вкусове"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 3 бр. на стайна температура
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 п.
  • брашно за кекс - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • спанак - 250 г пресен /може и замразен/
  • За малиновия слой
  • малини - 500 г замразени
  • малиново желе - 400 г
  • гореща вода - 500 мл
  • желатин - 2 п.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • За крема
  • маскарпоне - 500 г
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • заквасена сметана - 200 г
  • желатин - 1 п.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • боровинки за декорация - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форма със следните размери: Застелете тава с размери 24×24 см с хартия за печене.

Смесете спанака с олиото и пасирайте до гладкост (ако е замразен, леко отцедете излишната вода).

Пресейте брашното с бакпулвера.

Разбийте яйцата със захарта, докато станат светли и пухкави, добавете и ваниловата захар.

След това добавете олиото и спанака и разбъркайте на ниска скорост.

Накрая смесете с пресетите съставки и разбъркайте само докато се смесят.

Изсипете във форма с подвижен ринг и печете на 180 °C около 30-35 минути - до леко зачервяване и т.нар суха клечка.

Охладете и отрежете горната част на блата.

Залейте желето с гореща вода, след което добавете малините към желето, разбъркайте за кратко, добавете разтворените пакетчета желатин. Разбъркайте. Изсипете желето върху спаначеният блат.

Оставете в хладилника, докато приготвите крема.

Разтворете желатина в гореща вода и оставете да изстине. Разбийте двата вида сметана заедно с маскарпонето до плътен крем.

След това добавете пресятата пудра захар и бавно налейте желатина.

Върху желето изсипете крема и поръсете с трохи, предварително направени от горната част на блата, а отгоре декорирайте с пресни боровинки.

Оставете в хладилник за няколко часа или цяла нощ.

Тортата със спанак е толкова наситено зелена благодарение на пресните листа спанак. Въпреки това тестото, направено със замразен спанак, ще бъде с по-тъмно зелен цвят.

Можете да направите торта Горски мъх с малини за деца или хора, които не обичат спанак. Те със сигурност няма да усетят вкуса или миризмата му. Тортата е влажна, не много тежка, но и не толкова деликатна, колкото например пандишпан.

Плодовете пасват идеално на тортата.

Вкусен и здравословен сладкиш, идеален за лятото!

Опитай и нашата торта Шварцвалд или тези здравословни кето торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: