Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа и се нарязва на едро. Морковът и доматите се обелват и настъргват на едро ренде.
Червената чушка и лютите чушлета се почистват от семенцата и се наситняват. Скилидките чесън се оставят цели, без да се белят.
Олиото се загрява в тенджерата под налягане (без капак) и в него се пускат семената кориандър и копър. Щом започнат да отделят аромата си, към тях се добавя нарязаното на едро прясно зеле.
Задушава се с леко разбъркване за 2-3 минути и към него е добавят морковите, червената чушка и лютите чушлета, доматите и целите небелени скилидки чесън.
След още 3-4 минути се добавя 1 ч.ч. вода, дафиновият лист, зърната черен пипер и сол. Тенджерата се затваря с херметическия капак и котлона се увеличава.
След като се вдигне налягането и започне да излиза пара от клапана, се засичат 15 - 20 минути и котлонът се изключва.
Когато тенджерата е достатъчно изстинала, за да може да се отвори безопасно (около 15 - 20 минути след оттеглянето от котлона), капакът се отваря и пикантното зеле се сервира в порционни чинии.
Може да се консумира веднага или да се охлади и да се хапва студено в летните жеги. И в двата случая е много вкусно.
Пикантното прясно зеле в тенджера под налягане е много вкусно!