Начин на приготвяне
Морковите се сваряват предварително и се смилат в блендер заедно с водата, в която са врели около 800 мл.
В подходящ съд с незалепващо покритие се смесват пюрето от чушки (има го в турските магазини), доматеното пюре и смлените моркови.
След като заври, се слага на тих огън и се прибавят солта, захарта и подправките.
Така сместа ври при непрекъснато бъркане до получаване на гъста консистенция.
Лютеницата е готова, когато бъркалката започне да оставя диря по дъното на съда.
Още гореща, се лютеницата се пълни в буркани, които се поставят с капачката надолу да изстинат и да се вакуумират, така няма нужда от допълнително заваряване.
Излизат около 6 бурканчета от 400 мл мързелива лютеница с пюрета.
Вижте също колко сол се слага на лютеница и как се прави лютеница на фурна.