Начин на приготвяне
Започваме, като отделяме жълтъците от белтъците в две различни купи, след това започваме с жълтъците, като през това време може да оставите белтъците в хладилника.
Сега към жълтъците добавяме брашното, царевичното нишесте, гръцкият йогурт и кората от един лимон. Сега вземаме миксер или метална бъркалка и бъркаме, докато не се получи гладка и хомогенна смес, оставяме я на страни и вземаме белтъците, към тях прибавяме кристалната захар, като може и с пудра захар и захарта с вкус на лимон и разбиваме, докато белтъците не станат на сняг.
И сега прибавяме белтъците към жълтъците, като бъркаме с въртеливи движения, за да може въздухът да остане вътре. Когато се смеят добре и станат еднакъв цвят, взимаме форма или тава с около 20 см в диаметър и я покриваме добре с цяло парче хартия за пречене. Трябва да обхваща цялата тава, като отдолу така и отстрани, понеже кексът се пече на водна баня а и така няма да залепне и ако е в сглобяема форма, хартията ще го предпази, ако формата пропусне вода.
Сега вече, когато тавата е покрита с хартия, изсипваме сместа вътре и леко я заравняваме, целта на този лимонов кекс е да е вкусен, а не красив. Взимаме една тава, в която можем да влезе формата с кекса, и я поставяме вътре.
Наливаме вода отстрани в пространството между двете тави до средата и печем на 150 °C с вентилатор, на загрята фурна за 30 мин, след като изтече времето, пускаме лесния кекс за още 30 мин на 140 °C без вентилатор.
След като изтече време, кексът е готов - може да го оставите да почине 1-2 часа или поне 20-30 мин и след това може да хапвате.
Декорирайте бюджетен лимонов кекс без мазнина с пудра захар.
Да ви е сладко :)
Вижте още лесни идеи за портокалов сладкиш, както и разберете как да направите захаросани лимонови кори.