Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Турска баница с праз

Турска баница с праз

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5646k2k6
Турска баница с праз
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
"Разбира се, че ще поднесете тази турска баница с праз с кана айрян."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • разтопено масло - 50 г
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • Плънка
  • праз - 4 стръка
  • сирене - 200 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • яйцa - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се нарязва на колелца и се задушава в малко зехтин, докато слегне.

Яйцата се разбиват с киселото мляко, олиото, маслото. В отделна купа се приготвя плънката от сиренето, което се натрошава и смесва с яйцето, задушения праз и лъжицата кисело мляко.

Всяка кора се маже с течната смес. Две по две страните се събират в центъра и се поставя 1-2 с.л. от плънката, завива се с краищата на кората.

Обръща се баничката с праз и се нареждат в тава с хартия за печене. Намазват се с остатъка от течната смес.

По желание се поръсват със семена от мак.

Пече се турска баница с праз на 180 °C в предварително загрята фурна около 30 мин до приятен златист загар.

Вижте още и как да замразите кори за баница и на колко градуса е най-добре да печете баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Баницата няма да стане по-вкусна като я кръщавате турска. Българите също си правим баница с праз и какви ли не още плънки. Иначе баницата е вкусно, но по принцип на баници не се слагат семена. Семената са запазена марка за пити, гевреци и т.н.
14.11.2024 11:47
9