Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Лучени сарми с кайма в доматен сос

Лучени сарми с кайма в доматен сос

Петя КоноваПетя Конова
Новак
1013659
Лучени сарми с кайма в доматен сос
Снимка: Петя Конова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Лучени сарми с кайма в доматен сос - мъжът ви ще е на седмото небе от щастие."

Необходими Продукти

  • лук - 5 глави
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • домати - 2 ч.ч. млени
  • олио - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 листа
  • вода
  • магданоз - пресен
  • босилек - по желание.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете главите лук и ги сварете във вода, в която сме сложили дафиновите листа за около 10 минути, докато омекнат. Не трябва да се разпадат.

След това ги извадете и оставете да се охладят. След това внимателно извадете вътрешността на всяка глава лук, като оставите външните слоеве цели.

Сварете ориза с вода в съотношение 1:3

Нарежете сърцевината лука на ситно.

След охлаждане на ориза добавете каймата, яйцето, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол, 1 ч.л. от доматите, нарязаната сърцевина на лука.

Разбъркайте всичко добре.

В тава сипваме 2 с.л. олио и останалите домати.

Вземете охладените люспи лук и внимателно ги напълнете с плънката. Завийте като сарми. Подредете сармите в тавата.

Залейте с вода и добавете другите 2 с.л. олио, щипка сол. Може да поръсите с чубрица и черен пипер за разкош и оставете на 200 °C за около 40-50 минути.

При сервиране на лучени сарми с кайма в доматен сос може да поръсите с пресен магданоз или босилек.

Добър апетит!

Вижте още колко лук дневно можем да ядем, както и какво е съдържанието на лука.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: