Начин на приготвяне
Измийте и отцедете добре свежия магданоз. След като го почистите от дръжките, претеглете 130 г листа.
Сложете ги в каната на блендер заедно с чесъна, лука и нарязаната необелена тиквичка. Ако не се събират в каната, направете на два пъти.
Пуснете да се смелят продуктите на средна скорост, за да станат на малки парченца. Може да накълцате всичко на ръка, но ще отнеме повече време.
Прехвърлете зелената смес в купа и към нея натрошете бялото сирене, настържете гауда, ементал и чедър с общо тегло 180 г (може да ползвате готов микс от настъргани сирена или пък просто кашкавал, стига да не е много мек и да се разтича при пържене).
Чукнете яйцата + белтъка и сложете солта, подправките, брашното и галетата.
Омесете с ръка, като си добавяте брашно или галета, ако е необходимо.
Сместа за кюфтенцата трябва да е по-рядка, но все пак да може да се оформя. Ако я направите твърде гъста, кюфтетата ще станат по-сухи.
Загрейте олио в дълбок тиган.
Вземете от сместа и без да прилагате натиск леко оформете кюфтенце. Не е трудно, само трябва след всяко второ кюфте да мокрите или намазнявате ръцете си. Понякога ще полепва от сместа по ръцете, това е нормално. Ако ви е трудно, просто ползвайте две лъжици. С едната гребвате, с другата избутвате в тигана с нагорещеното олио.
По желание може да овалвате магданозените кюфтенца леко в брашно или галета. Всякак се получава добре.
Пържете безмесните кюфтенца до златисто и ги изваждайте върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.
Сервирайте моите магданозени кюфтенца с млечно-чеснов сос, което си е класика!
Добър апетит!
Вижте още как да съхраним магданоза свеж по-дълго, как да се пречистим с магданоз или как да се разкрасим с магданоз.