Начин на приготвяне
Нарежете месото на много тънки парчета тип слайс.
Аз ползвах месо от телешка плешка, което и ви препоръчвам, бут и филе също може, но бутът е по-сух и жилав, трябва му повече време за готвене, а телешкото контрафиле пък е супер, но е и по-скъпо. Шарено месо от врат и гърди честно казано не съм срещала да ползват, затова доверете се на плешката.
Сложете слайсовете месо в купа и сипете всички съставки, които съм описала за маринатата за телешко.
Разбъркайте, така че всички съставки да покрият месото и оставете в хладилник за 2 часа да се маринова. Половин час преди готвене го извадете на стайна температура.
Нарежете пресния лук на по широки парчета, кромида нарежете на полумесеци с дебелина около 2 см и след това с ръка разделете всяко, за да се получат отделни лентички.
Може да го нарежете и на едро, не е важно, просто не трябва да е на ситно, защото ще се сготви много бързо и има опасност да се смие и изчезне в тигана.
Оставете лука настрани и направете соса.
Смесете в купа всички съставки за соса, чесъна пресовайте, а нишестето размийте с водата и добавете и него. Разбъркайте всичко до хомогенна смес.
Сложете уок /дълбок/ тиган на котлона с 3 с.л олио и загрейте.
Сложете лука и запържете за кратко, около 2 мин, колкото да пусне аромата си, и леко омекне.
Добавете пресния лук, разбъркайте, гответе минута и извадете целия лук в чиния.
Сипете още малко олио в тигана, ако е необходимо, аз сложих още 3 с.л. и загрейте.
Изсипете месото в горещия тиган и запържете. В началото месото ще пусне малко течност, пържете и бъркайте периодично, докато остане само на мазнина. При мен отне около 15 минути.
Когато телешкото видимо е променило цвета си, след тези 15 минути е започнало да се пържи, останало е на мазнина и е получило лек загар, тогава добавете сместа за соса.
Разбъркайте, гответе 2 мин, сосът ще започне да се сгъстява от нишестето и ще се поеме частично от месото, тогава добавете запържения лук. Разбъркайте отново, докато съставките се обединят, гответе още минута и махнете от котлона.
Сервирайте пържено телешко с лук по китайски в голяма чиния с пържен ориз по желание.
Да ви е вкусно!
Вкусни моменти: Азиатската кухня е известна със своите бързи, прости, вкусни и засищащи ястия. Опитвала съм това телешко в няколко китайски ресторанта и мога с чиста съвест да кажа, че тази рецепта се доближава на 1000%, а пък знаете и че домашното е в пъти по-вкусно. Това ястие в интернет го срещам като рецепта от монголската кухня - Mongolian beef или телешко по монголски, но явно и китайците го готвят.
Беше ме страх месото да не остане сурово, но се реже на много тънки парчета, маринова се и се получава много крехко и ароматно.
От това китайско ястие ядохме трима, с гарнитура от ориз и дори ни остана. Страхотни вкусове, вкъщи замириса на китайски квартал и моето семейство при прибирането си веднага позна какво ще е менюто за вечеря.
Истинска наслада, невероятна вкусотия, чак аз се удивих колко сполучливо стана. Същото може да приготвите и със свинско, следващия път определено ще опитам.
В ресторанта са ми го поднасяли и с моркови, така че, мисля, може да се играе със съставките. Какво още да ви кажа освен опитайте, много е вкусно!
Вижте още как да панирате по китайски и как трябва да държите китайски клечки.